Bugün, 20. Yüzyıl tarihine damgasını vuran ve dünyanın gidişini etkilemiş olan bir günün, 1917 Ekim Devrimi’nin yıldönümü. 1918’e kadar Rusya’da Juliyen Takvimi kullanıldığı için, o takvimin günleri, modern takvimin (Gregoryen Takvimi’nin) 12-13 gün gerisinden geliyordu. Juliyen Takvimi’ne göre ekim ayına gelen ve o nedenle “Ekim Devrimi” adını alan devrim, bugünkü takvimde, 7 Kasım’a denk gelmekteydi (bizde Rumi Takvim’de 31 Mart’a denk gelen isyanın bugünkü takvimde 13 Nisan’a denk gelmesi gibi).
Rusya’da 1917’de iki devrim meydana gelmişti: Şubat Devrimi (ki o da bugünkü takvimde marta denk geliyordu) sonucunda Rusya’da çarlık rejimi yıkılmış ve cumhuriyet kurulmuştu. Ancak, yeni gelen yönetimin burjuvaziye dayanması ve toprak sorununu çözemediği gibi bir de 1. Dünya Savaşı’na devam kararını alması sonucunda olaylar büyümüş ve 7 Kasım’daki Ekim Devrimi sonucunda komünistler iktidara gelirken, Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde 74 yıl sürecek olan Sovyet dönemi başlamıştı.
Sovyetler Birliği’nin dağıldığı ve serbest piyasa ekonomisine geçilen 1991’den sonra da Rusya’da 7 Kasım, uzunca bir süre daha, resmi bayram olarak kutlanmaya devam etti. Ta ki, 2004 yılında Putin yönetimi, yeni bir yasa kabul edinceye kadar: Buna göre, 2004 yılında Ekim Devrimi son kez resmi bayram olarak kutlanacak, 2005’ten itibarense, 4 Kasım tarihi, “milli birlik bayramı” olarak kutlanacaktı. 4 Kasım 1612’de Rus halkı, Moskova’yı işgal etmiş olan Polonya Ordusu’nu püskürtmüş ve kendi içindeki farklılıkların üstesinden gelerek, zafere ulaşmıştı. 1612’den beri hiç kimsenin kutlamadığı bu tarihi birdenbire bayram ilan eden Putin’in amacı, 7 Kasım’ı resmi bayram olmaktan çıkartmak ve “milli birlik” söylemi altında toplumu kendi iktidarı çevresinde seferber etmekti (o dönemlerde Doğu Avrupa ülkelerinde ABD destekli renkli devrimler başlamıştı ve herkes, bir sonraki hedefin Rusya olacağını söylemeye başlamıştı. Batı’nın Rusya’daki muhalif çevreleri kullanmasının önüne geçmenin bir yolu da, böyle bir “milli birlik ve beraberlik” söylemi kullanmaktı).
Putinîn kendisi, çarlık dönemini öven muhafazakar çizgiye mensup ve Putin bu çizgisini giderek daha fazla gösteriyor. Ekim Devrimi’nden hazzetmemelerinin önemli bir nedeni de, Rusya’daki milliyetçi-muhafazakar çevrelerin, Ekim Devrimi’ni, Rusya’nın 1. Dünya Savaşı’nda bozguna uğramasının nedeni olarak görmeleri. Rusya’daki muhafazakar tarihçilerin iddiasına göre, 1. Dünya Savaşı’nda Rus Ordusu, Alanlar karşısında avantajlı durumdayken Ekim Devrimi’nin meydana gelmesi, Rusya’nın bozguna uğramasına ve Finlandiya, Polonya gibi yerleri kaybetmesine neden oldu. Ayrıca, Sovyetler Birliği şeklinde bir federasyonun ve burada kurucu cumhuriyetlerin iç sınırlarının belirlenmesi, Rus milliyetçi muhafazakarlarına göre, Rusya’nın Ukrayna gibi önemli toprakları kaybetmesine neden oldu. Zira, bir zamanların Rus imparatorluğu toprakları içinde Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan gibi federe cumhuriyetlerin sınırları belirlenince, bunlar, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte uluslararası sınırlar haline geldi ve Çarlık Rusyası’nın zorlu savaşlarla elde ettiği bu topraklar, bir günde sınırların dışında kalıverdi. Putin de, Ukrayna’ya yönelik savaşı başlattığı konuşmasında, bütün sivri oklarını Lenin’e yöneltti ve Ukrayna’nın bir Sovyet icadı olduğunu ileri sürdü.
Dolayısıyla, bugünkü Rusya’yı küresel sistemde ABD’nin kabadayılığını dengeleyen bir güç olarak görmek ayrı, bugünkü Rusya’ya Sovyet nostaljisiyle yaklaşmak, apayrı. İkincisinin gerçekçi olmadığı, ortada.
Peki, durum böyleyse, Putin, neden Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının “20. Yüzyılın en büyük trajedisi” olduğunu söylüyor? Yanıtı, basit: Putin ve çevresinin hiç tasvip etmediği bir ihtilalle kurulan Sovyetler Birliği, kısa süre sonra, milliyetçi Ruslar’ın gözünde, “yeni bir Rus devleti” halini aldı. Rusya’da Ekim Devrimi’nden sonra yeni düzene başkaldıran Çarlık yanlısı subayların da önemli bir bölümü, bir süre sonra, Sovyet yönetiminde yeni bir Rus devletini gördüklerinden, isyanı bırakıp Sovyet Ordusu’nda askerlik kariyerlerine devam etmişlerdi. Ayrıca, Lenin’den sonra başa geçen Stalin, Sovyetler Birliği’ni, Çarlık Rusyası’nın bir zamanlar gelemediği noktalara getirdi (Ruslar, Sovyet zamanında dünyanın iki süper gücünden biri olmuşlar ve Sovyet zamanında Ruslar, Berlin’e girmiş ve Avrupa’nın yarısını ilk kez bu dönemde nüfuzları altına almışlardı). Fakat 1991’de bu devletin dağılması, Rusya’yı dünyanın iki süper gücü durumundan, geri bir ülke durumuna düşürmüştü (1990ların çalkantılı Rusyası’nı hatırlayalım). Dolayısıyla Putin yönetimi açısından Sovyetler Birliği’nin kurulması ayrı bir felaket, yıkılması ayrı bir felaket.
Ancak, Rusya’da toplumun önemli bir kesimi, hala, Lenin’i ve Sovyet dönemini özlemle anıyor. Bu nedenle, büyük meydanlarda hala Lenin heykelleri var. Yine bu nedenden ötürü Putin, Lenin’in naaşının Kızıl Meydan’daki mozoleden kaldırılarak bir mezarlığa gömülmesine en azından şu aşamada, soğuk yaklaşıyor. Bu konuyu şu anda zorlamanın, ülkenin içinde bulunduğu şartlarda toplumu ayrıştıracağını düşünüyor.
Ukrayna’daysa, durum artık çok farklı. 2014 yılında Batı yanlılarının yaptığı ihtilale kadar, Ukrayna genelinde 10 binden fazla Lenin anıtı vardı. Ukrayna Komünist Partisi de, ülkenin önde gelen siyasi güçlerinden biriydi. Ne var ki, ihtilal günlerinde bazı Lenin heykelleri, o zamanlar radikal olarak adlandırılan gruplarca devrildi. İhtilalin ardından Rusya, Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ele geçirince ve Donbas’ın bir bölümü Rus yanlısı atrılıkçıların eline geçince, Rusya’yla Ukrayna arasında, 2022’ye kadar sürecek olan “dolaylı savaş” dönemi başladı. Ukrayna’nın yeni yönetimi, Rusya’yla mücadele adı altında, “komünizmden arınma” yasası çıkardı. Komünist partiler ve komünizm propagandası, yasaklandı. Onbinden fazla Lenin heykeli, bu sefer devlet kararıyla kaldırıldı.
Dolayısıyla Lenin’i Rus milliyetçileri “Ukrayna’nın ayrılmasına neden olan adam” olarak görürken, Ukrayna milliyetçileri, “Ukrayna’da Rus egemenliğinin sürmesine neden olan adam” olarak görüyor. Gelecekte tavır nasıl olur bilinmez, fakat günümüzdeki durum, böyle.